Vestingmuur in Harderwijk # 6.351 van 365

Harderwijk was vroeger een vestingstad. Daar hoort een vestingmuur bij. Het grootste deel daarvan is verdwenen, maar gelukkig zijn er wel resten van de muur bewaard gebleven. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er nog wat pixels van.

De vestingmuur beschermde de stad sinds 1231 tegen indringers en ( in het geval van Harderwijk) tegen hoog water.  Het deel waar ik mee op de pixel sta is de Smeepoort. Of in ieder geval het restant daarvan, want een groot deel ervan is in 1673 vernield en in 1828 gesloopt.

De Smeepoort bestond uit een binnenpoort aan de stadskant en een buitenpoort aan de buitenkant. Daartussen in was een brede gang omringd door muren. Daar was ook de wachtruimte voor de bewakers van de poort. Bij de buitenpoort was de stadsgracht. Die is inmiddels grotendeels gedempt. Bij de poort hoorden ook 2 torens.

In 1970 is de poort gereconstrueerd en alleen de dikke muur langs de straatzijde en de voetgangersdoorgang zijn nog origineel.

Sinds 1971 staat de muur op de rijksmonumentenlijst.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.