De Plantagekerk in Harderwijk # 6.353 van 365

Aan de kruising Stationslaan/ Friese Gracht, net buiten het historische centrum van Harderwijk, staat deze grote kerk.

De kerk is gebouwd in 1932 en 1933 naar een ontwerp van de architect Lonkhuyzen uit Harderwijk. In 1961 en 1986 is de kerk verbouwd. De naam van de kerk verwijst naar de buurt waar de kerk staat, namelijk in de Plantagebuurt. Zeer waarschijnlijk verwijst de naam van de wijk naar de plantages in Nederlands-Indië. Vanuit Harderwijk vertrokken er immers veel schepen met militairen naar Nederlands-Indië. Zij die terugkwamen, kwamen in Harderwijk aan en kregen daar woonruimte.

In 2001 en 2008 is de kerk van binnen en van buiten gerestaureerd.

De Plantagekerk is sinds 2002 een rijksmonument.

De kerk maakt sinds 2017 deel uit van de PKN ( Protestantse Kerk Nederland). En dat is goed nieuws, want daarvoor had de kerk 3 jaar leeg gestaan. Het is fijn dat het gebouw opnieuw kerk mocht worden. Dat is vele malen beter dan leegstand.

Voor de PKN gemeente in Harderwijk waren het roerige jaren. Op hun hoogtepunt hadden ze 5 kerken in hun bezit. Door een teruglopend ledenaantal werden daar 4 van te koop gezet. De Plantagekerk was even gesloten, maar bleek uiteindelijk toch de beste keus om als kerk te behouden. De andere gebouwen zijn verkocht. De gemeente telt ongeveer 4500 leden en heeft nu nog 2 kerkgebouwen, waarvan ze er 1 deelt met de hervormde gemeente.

De wekelijkse diensten in de Plantagekerk zijn op zondag om 09.30 uur.  Zo te zien aan de website is het een zeer actievde gemeente met activiteiten voor jong en oud Zie https://www.pgharderwijk.nl/ voor al het nieuws over deze gemeente.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.