Stationsgebouw in Vlissingen # 6.354 van 365

Vlissingen ligt op Walcheren en is het meest westelijke treinstation van Nederland. Het is een zogenaamd kopstation. De trein kan alleen weer weg in de rcihting van waar het binnen is gekomen in het station. De meeste kopstations liggen aan het begin en/of eindpunt van een lijn. Denk aan bijvoorbeeld Den haag, Enschede en Den Helder.

Het stationsgebouw is gebouwd in 1950  naar een ontwerp van Sybold van Ravesteyn (1889-1983). Dit gebouw vervangt het oude station dat in de 2e wereldoorlog zwwar beschadigt is geraakt. Delen van het oude station zijn gebruikt bij de bouw van het nieuwe station. Deels had dit natuurlijk te maken met de materiaalschaarste en het geldgebrek dat er was na de 2e wereldoorlog.

Sybold van Ravensteyn heeft meerdere stations voor de Nederlandse Spoorwegen ontworpen. Hij ontwierp ook Diergaarde Blijdorp. Dat is best iets om trots op te zijn. Het is de enige dierentuin die volledig door een archtiect is ontworpen. In Utrecht ontwierp hij zijn eigen woonhuis. Zie https://www.museumhuizen.nl/nl/huis-van-ravesteyn

Sinds 2010 is het station van Vlissingen een rijksmonument. Het staat ook in de top 100 lijst van de Nederlandse monumenten 1940 – 1958.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het station.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.