Molen de Pere in Oost-Souburg # 6.356 van 365

Oost-Souburg is een dorp in de gemeente Vlissingen. Er wonen ruim 10.000 inwoners.

De naam komt Oost-Souburg van Sudburgh, Zuidburg. Dat was een omwald terrein dat de bewoners uit de omgeving veiligheid bood tegen indringers of hoog water.  Het oude stadhuis van Oost-Souburg is momenteel in gebruik bij Omroep Zeeland. Oost-Souburg heeft  een eigen treinstation.

Aan de andere kant van het  tussen 1870 en 1873 gegraven Kanaal door Walcheren ligt West-Souburg. Dat dorp is volledig ingenomen door Vlissingen en staat vol met nieuwbouwhuizen.

Het Kanaal van Walcheren loopt van Vlissingen via Middelburg naar Veere, bij het Veerse Meer. Het wordt vooral gebruikt voor de pleziervaart. De spoorlijn loopt vanaf Middelburg naar Vlissingen langs het kanaal.

In Oost-Souburg staat een molen, die voor het graven van het Kanaal door Walcheren in West-Souburg stond. De molen is niet verplaatst, maar het kanaal liep niet helemaal over de grens tussen beide dorpen. Oost-Souburg werd iets groter en kreeg de molen op haar grondgebied.

De molen is een korenmolen en is in 1725 gebouwd. Het heeft toch 1966 alleen op windkracht gedraaid. Daarna kwam er een elektrische motor in de molen. De naam Pele komt van de 1e eigenaar van de molen. De vlucht van de wieken is ruim 22 meter.

In 1967 is de molen een rijskmonument geworden.

Sinds 1983 is de molen eigendom van de gemeente Vlissingen. Zij knapte de molen op en de molen werd door een beroepsmolenaar ( die zijn zeldzaam in Nederland) draaiende gehouden. Nu staat de molen helaas stil, vanwege een slechte technische staat van het draaimechanisme van de molen. Hopelijk wordt het binnenkort hersteld. Momenteel zit er een dierenwinkel en een winkel voor thuisbakkers in het gebouw dat tegen de molen aangebouwd is.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen en het Kanaal door Walcheren.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.