Brug over het Kanaal door Walcheren # 6.356 van 365

De oorspronkelijke brug die over het kanaal lag tussen O0st- en West-Souburg is tijdens de 2e wereldoorlog verwoest. Omdat er na de oorlog weinig geld en materiaal was, is de  niet meer in gebruik zijnde spoorwegdraaibrug uit Sluiskil gebruikt voor een nieuwe verbinding tussen Oost- en West-Souburg. Deze brug past precies op het onderstel van de verwoeste brug.  De vernieuwde brug is in 1947 geopend.

Omdat de brug een draaibrug is heeft het 2 doorvaartopeningen. Als er een boot wil passeren draait de brug namelijk om zijn as en ligt dan in het verlengde van het kanaal in plaats van over het kanaal heen. Ik heb er helaas geen pixel van kunnen maken, omdat de brug niet open hoefde.

De brug is lang met de hand bediend door de brugwachter die bij de brug woonde. LAter is er een centrale bediening gekomen. Die zit in Vlissingen, bij de sluizen en het station. Vanuit dat centrum worden alle bruggen op Walcheren bediend.

De brug bij Souburg is alleen toegankelijk voor (brom)fietsers en wandelaars. Het autoverkeer gaat over de zuidelijker gelegen brug.

Eind 2013 werd de draaibrug gerenoveerd. Dit duurde 5 maanden. Voor eht werk moest de brug van zijn plek af. Omdat een verbinding tussen Oost- en West-Souburg onmisbaar was, werd eer en drijvende pontonbrug aangelegd. Voetgangers en fietsers konden zo toch oversteken. Voor het scheepsvaartverkeer was het lastiger, want de pontonbrug werd slechts drie keer op een dag opengemaakt.

Sinds 1998 is de brug een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.