Museum de Cruquius # 6.364 van 365

Eergisteren vertelde ik al over dit gebouw, vandaag laat ik u pixels van de binnenkant zien ( op www.facebook.com/eendkuhwak) en gaat het over de huidige functie van het grootste stoomgemaal ter wereld.

In 1933 werd het stoomgemaal Cruquis officieel stilgelegd. Daarna stond het gebouw leeg en er werd zelfs over sloop gesproken. Gelukkig is dat laatste niet gebeurd. Stichting de Cruquius werd opgericht en zei konden het gemaal voor 1 euro kopen. Zij hadden de wens om een museum in het gemaal te maken. Dat is al in 1934 gelukt. Het gemaal was schoongemaakt en te bezichtigen.

Het duurde echter wel 20 jaar aan renovatie voordat het gemaal weer in werking gesteld kon worden. Die renovatie begon in 1982 en was in 2002 klaar. De machine werkt nu niet meer op stoom , maar is hydraulisch. Dat wil zeggen dat  er gebruik gemaalt wordt van vloeistof om beweging in gang te brengen in plaats van stoom.

In 2009 werd de ( u inmiddels bekende?) vereniging  Hendrick de Keyser eigenaar van het gemaal. Zij zetten zich in voor het behoud van historische gebouwen in Nederland.

Het oude gemaal bleek er bouwkundig slecht aan toe, ook door de ondeskundige restauratie van onder meer het voegwerk. Van 2010 tot 2015 werd het opnieuw gerestaureerd en  opnieuw geschilderd.

Het museum is niet zo heel erg groot, maar wel enorm indrukwekkend. Er is een film te zien ( niet een moderne film, maar lekker ouderwets). In de ketelhuizen geven modellen van molens ( wist u dat die van oorsprong niet uit Nederland komen?)  en stoommachines, poldermaquettes, oude kaarten en prenten een beeld van de 2000 jaar strijd van ons land tegen het water. Een watermaquette toont hoe Nederland eruit zou zien zonder dijken en wat een stormvloed teweeg zou kunnen brengen. Tijdens mijn bezoek bleek dat die maquette vervangen moet worden, omdat er een lek in zit. Ook is het gemaal zelf zeer de moeite waard om te bekijken. De ramen zijn mooi, het uitzicht ook, de gietijzeren trap is het bekijken waard en alle techniek van het gemaal is te bekijken. Wij kregen een rondleiding, maar er is ook een audiotour. Wij raden u een bezoek aan dit museum van harte aan.

Op https://www.haarlemmermeermuseum.nl/ is alle bezoekersinformatie te vinden.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.