Jocushaan in Venlo # 7.4 van 365

Voor het stadhuis van Venlo, waar ik u gisteren over vertelde, staat sinds 1986 deze grote haan.

De haan heet Jocushaan. Jocus is de oudste canravalsvereniging van Nderland. Die is in 1842 opgericht en heeft als vestigingsplaats Venlo. Zij organiseert onder meer de prinsuitroeping, diverse zittingen en de optochten door de stad. De lijfspreuk van de vereniging is Jocus Vitae, Quod Sal Coenae, wat Wat de Joeks is voor het leven, is het zout in de pap of in het Venloos: Joeks is veur ’t laeve, waat ’t zalt is in de pap betekent. Deze lijfspreuk was tevens het motto van de jubileumseizoenen 1996-1997 (14×11), 2007-2008 (15×11) en 2018-2019 (16×11). Het symbool van de vereniging is een haan. Liefhebbers en geïnteresseerden kunnen op https://jocusvenlo.nl/ alles lezen over deze carnavalsvereniging.

De bronzen Jocushaan is gemaakt door Hay Mansvelders. Hay maakte ook het beeld van de stadsreuzen Valuas en Guntrud waar ik u eerder over vertelde.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de Jocushaan.

Op https://www.facebook.com/watch/?v=1019736114766868 kunt u een filmpje zien van 3 jaar geleden toen Jocus hert slachtoffer werd van vandalisme. Of was het toch een ongeluk????

Groetjes Kuh Wak.
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.