Ald Weishoes in Venlo # 7.5 van 365

Dit mooie gebouw staat in het centrum van Venlo.  In het begin was er een Latijnse school gevestigd. Daar leerden de jongens Latijn, de taal die werd gebruikt op de universiteit. Zonder het diploma van de Latijnse school werd je niet toegelaten tot de universiteit.

Tussen 1680 en 1883 zat de Stadsschool in het gebouw. In de kelder was een ruimte beschikbaar voor de armenschool.

Na 1885 kwam er een gasthuis ( nachtopvang voor daklozen) in het pand. Dat gasthuis was eigendom van de zogenaamde Burgelijke Godshuizen. Zij hadden ook een weeshuis naast het gasthuis en een pand aan de andere kant van het gasthuis in hun bezit. Dat werd een bejaardenhuis.  Al met al hadden ze een groot complex in hun bezit. Toch was het nog niet groot genoeg. In 1926 is het deel achter de gevels gesloopt en opnieuw opgebouwd. De in 1611 gebouwde gevels bleven gelukkig overeind.

Sinds 1971 is het gebouw een rijksmonument.

Tot vorig jaar werd het gebouw gebruikt als gemeenschapshuis. De drie etages en in de kelder worden door diverse clubs en verenigingen gebruikt. Tijdens het carnaval was in het Ald Weishoês het jeugdcarnaval van Venlo.

Begin dit jaar is het gebouw grondig gerestaureerd. In 2020 is het voor toeristen ook mogelijk om te overnachten in het Ald Wieshoes. Dan komen ook de verenigingen weer terug in het pand.

Op https://omroepvenlo.nl/nieuws/artikel/leven-in-het-ald-weishoes-het-was-zo-slecht-nog-niet is het verhaal van 3 wezen te lezen die in het Ald Wieshoes hebben gewoond.

Bijzonder detail: bij het maken van de pixel zagen we een zwerver slapen op de trappen van het Alde Wieshoes. Vanwege zijn privacy hebben we hem niet op de pixel gezet.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.