Jongerenkerk in Venlo # 7.6 van 365

Aan de rand van het oude centrum van Venlo staat deze kerk, een Jongerenkerk volgens de gevel. Wat houdt dat precies in? Ik ben op onderzoek uitgegaan.

Het kerkgebouw is van oorsprong de kerk van de minderbroeders, een kloosterorde die Franciscus van Assisi als voorbeeld hebben. De kerk is gebouwd in 1617. Vlakbij het klooster van de Minderbroeders. In 1797 moesten de Minderbroeders hun klooster verlaten.  Dat werd in 1913 gesloopt. De kerk bleef gespaard, maar raakte zwaar beschadigd tijdens de 2e wereldoorlog. In 1950 werd de kerk gerestaureerd.

In 1965 nam Leo Brueren, pastoor van de nabij gelegen Sint Martinuskerk ( daar ga ik u later meer over vertellen)  het initiatief voor een speciale kerk voor jongeren.  Vanuit het Vaticaan kwam toestemming om de kerkdiensten in een eigentijdse taal te mogen doen en er mocht gebruik worden gemaakt van moderne muziek. Tegenstanders van deze ontwikkeling noemden de Jongerenkerk “circus Brueren”. Voorstanders in binnen- en buitenland volgden echter het voorbeeld van Loe Brueren. De kerken worden goed bezocht door zowel de jongeren als hun ouders. Het Vaticaan geeft nog steeds gedoogsteun. Inmiddels heeft de Jongerenkerk van Venlo een stichting in het leven geroepen om daarmee matschappelijk actief te zijn. Denk daarbij aan vluchtelingenwerk, een wereldwinkel, daklozenopvang en het bezoeken van gevangenen.

Aan de zijkant van de kerk staat een zitbankje ter herinnering aan Leo Brueren.  Daar plaats ik een pixel van op www.facebook.com/eendkuhwak .

Sinds 1971 is het gebouw een rijksmonument.

De wekelijkse diensten zijn op de zondag om 10.00 uur.

Op http://www.jkvenlo.nl/ is alles te lezen over deze kerk.  Het is een zeer actieve en sociale kerkgemeenschap zo te lezen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.