Köpkes in Venlo # 7.9 van 365

Bij mijn bezoek aan Venlo heb ik veel kunst gezien. Vandaag gaat u daarom kennis maken met deze Köpkes ( hoofdjes).

De Köpkes staan sinds 2008 op de spijlen van een hek aan de Keizerstraat in het centrum van Venlo.  De Keizerstraat is een smal straatje uit de 16e eeuw die ook wel Floddergats werd genoemd, omdat het 1 grote modderpoel werd bij regenval. De straat heet Keizerstraat omdat keizer Napoleon deze straat heeft gebruikt bij een van zijn reizen.

Het hek staat om de oude Dominicanenkerk aldaar. Daar ga ik u later over vertellen. Het hek moest er komen, omdat er heel veel zwerfaval lag rondom de kerk. Ook was er overlast door zwervers en drugsverslaafden. Dat ziet er niet mooi uit natuurlijk. De oplossing was een hek om de kerk. Ook een hek is doorgaans niet mooi, vandaar dat de kunstenaar Ger Janssen( 1951, uit Venlo) door de gemeente Venlo werd gevraagd om een mooi hek te maken.  Hij bedacht de Köpkes en gaf ze ook namen, zoals Potflaaj, Kieskedie. Strónsmadam. Waerheks en Gladjanus De van brons gemaakte Köpkes staan voor Venlose persoonstypes. Ze zijn met de nodige humor vormgegeven en de namen verwijzen naar bekende Venlose uitdrukkingen en liedjes. Er worden ook een aantal kinderspelletjes uitgebeeld. In totaal staan er 70 beeldjes op het hek.

Daar staan ook de zogenaamde Januskopjes tussen die verwijzen naar carnaval. Een Januskop is een afbeelding met 2 gezichten. Bij carnaval verkleedt iemand zich en zo vertoont hij of zij ook een andere versie van zichzelf.

Ik heb mijn best gedaan om van de genoemde woorden de Nederlandse vertaling te geven.  Fouten hierin liggen volledig aan mij. Ik kom immers niet uit Venlo.

Potvlaaj is zoiets als sloddervos, slons. Kieskedie is de naam voor iemand die zichzelf voor gek zet. Kieskedie staat ook voor Napoleon. Strónsmadam is kakmadam oftewel een omhooggevallen sjieke dame. Waerheks is een boos wijf en een gladjanus kennen we allemaal wel toch?

In 2010 is er zelfs een speciaal boekje gemaakt waarin alle Köpkes en woorden worden uitgelegd.

In het Limburgs museum in Venlo en zijn een aantal Köpkes voor thuis te koop.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de Köpkes.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.