Domani in Venlo # 7.11 van 365

Ik heb al een paar dagen de naam Dominicanenkerk genoemd. Vandaag krijgt u het verhaal van deze kerk. Op de pixel zit u de oude kapel van de Dominicanerkerk. Er staat daar nog steeds een Mariabeeld en het is mogelijk om er een kaarsje te branden. Door het glas ziet u een deel van de oude kerk. Ik kon helaas niet naar binnen. Er worden wel rondleidingen georganiseerd door de plaatselijke VVV, maar net toen ik er was niet.

De kerk staat in een mooi bewaard gebleven historisch deel van het centrum van Venlo, aan het Dominicanenplein.  De kerk is omstreeks 1416 gebouwd. Van oorsprong hoort de kerk bij het Augustinessenklooster. Zij moesten echter ten tijde van de reformatie ( 1798) het klooster en de bijbehorende kerk/kapel verlaten.  Het klooster is in 1944 bij een bombardement volledig verwoest.

In 1955 en 1956 werd de kerk door de architect Jules Kayser ( 1879 – 1963) gerestaureerd en met twee zijbeuken uitgebreid. Hierbij kwamen laatmiddeleeuwse wandschilderingen aan het licht. Jules Kayser heeft zeer veel gbeouwd en gerestaureerd in het Venlo van na de 2e wereldoorlog.

Sinds 1971 is de kapel een rijksmonument.

De broeders Dominicanen verlieten in 2004 Venlo.  De kerkdiensten verdwenen een jaar later uit deze kapel. Ze huizen nu in een ander gebouw. Particulieren kochten het gebouw.

Sinds 2005  zit er een cultureeel centrum genaamd Domani in het pand. Op https://www.domani-venlo.nl/ kunt u alles lezen over dit centrum. In het centrum is veel mogelijk. Denk aan trouwen, rouwen, allerlei feesten en evenementen, concerten en vergaderingen.  Als trouwlocatie is het wel bijzonder, je trouwt in een kerk, maar het is geen kerkelijk huewelijk.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk. Vanwege het hek met de Köpkes erop, de aanwezige terrassen  en de bebouwing rondom was de kerk niet eenvoudig te pixelen.

Groetjes Kuh wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.