Sint Martinusbasiliek in Venlo # 7.12 van 365

Deze kerk is best groot, maar door de bebouwing om de kerk heen was het lastig te pixelen. Gelukkig was de kerk open voor bezichtiging en daarom kunt u op www.facebook.com/eendkuhwak een heleboel pixels van deze basiliek bekijken.

Op http://www.rkvenlo.nl/ kunt u ook een duidelijk beeld van deze kerk krijgen. Vooral van de buitenkant en de klokken.

Deze kerk is het centrum van Venlo wist pas sinds kerst 2018 dat het een basiliek mocht worden. De officiële datum van het mogen gebruiken van de naam basiliek was 28 april 2019.  Basiliek is een eretitel die is weggelegd voor kerken die iets bijzonders betekenen voor de katholieke kerk. De Martinuskerk krijgt de eretitel, omdat Venlo al meer dan duizend jaar een plek van religieus leven is. In het jaar 999 was er al sprake van een kerk op de plek van de huidige Martinuskerk. Verder is de kerk in de binnenstad sinds de dertiende eeuw nauw verbonden met de verering van het Heilig Sacrament en sinds de veertiende eeuw met de Mariaverering.

De grote of Martinuskerk in Venlo is gebouwd in 1410. Daarna zijn er enkele verbouwingen en uitbreidingen geweest. De huidige kerkvorm bestaat sinds 1610. De kerk is gewijd aan Sint Maarten, zijn verhaal kent u vast wel.  In 1480 had de kerk eent oren van 80 meter hoog. Die is later helaas deels ingestort. De nieuwe toren is in 1776 gebouwd en in 1867 verhoogd naar 59 meter. Helaas raakte de kerk in de 2e wereldoorlog zwaar beschadigd. Net na de oorlog stortte de kerk verder  in. Architect Jules Kayser heeft het ontwerp voor de wederopbouw van de kerk gemaakt.

Gelukkig zijn er wel onderdelen van de historische kerk bewaard gebleven.  Ook het doop- en trouwarchief (vanaf 1615) en het overlijdensarchief (vanaf 1684)  zijn bewaard gebleven en zijn nu  in te zien in het gemeentearchief.

Sinds 1971 is de kerk een rijksmonument.

De wekelijkse diensten zijn op de zondag om 10.00 uur.

De kerk is te bezichtigen op de volgende tijden: van dinsdag t/m vrijdag geopende van 10.30 – 12.30 uur en van 14.00 – 16.00 uur. Op zaterdag geopend van 10.00 – 16.00 uur en op zondag geopend van 14.00 – 16.00 uur. Er komen jaarlijks zo’n 22.000 mensen om de kerk te bekijken. 1 zaterdagmiddag per maand is ook de toren te beklimmen ( 207 treden), dan geeft de stadsbeiaardier Marcel Siebers ook een concert. Dan kan er ook een verzoekmelodie worden aangevraagd. De kerk heeft een carillon van 53 klokken in de toren hanngen. Qua muzikaliteit hoort dit carillon tot de beste van Europa.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.