Glas in loodramen in station Naarden-Bussum # 7.14 van 365

Naarden en Bussum ga ik later nog een keer bezoeken voor u. Vandaag krijgt u wel deze mooie ramen te zien die in de stationshal van dit station te zien zijn. Het geheel bestaat uit 36 kleine vierkante  raampjes. De middelste zestien hebben de vorm van kleurige gebrandschilderde wapens (veertien gemeentewapens en twee provinciewapens) in zich. De overige twintig ramen hebben een grillige vlakverdeling met melkwit glas.

Van links naar rechts staan op de bovenste rij de (voormalige) gemeentewapens van Baarn, Amsterdam, Muiden en ’s-Graveland. Op de tweede rij staan de wapens van  Utrecht, Bussum, de provincie Utrecht en Hilversum. Op de derde rij staan Weesp, de provincie Noord-Holland, Naarden en Blaricum. Huizen, Laren, Amersfoort en Maartensdijk staan op de onderste rij.

Het station is ontworpen door de architect Schelling ( 1888 – 1978). Hij werkte voornamelijk voor de Nederlandse Spoorwegen. De meeste stations die door hem zijn ontworpen staan boven de grote rivieren. Wat het station in Naarden-Bussum bijzonder maakt is dat er alleen maar rechte lijnen in te zien zijn.

De kleine glas in loodramen zijn pas 20 jaar later in het station angebracht. De inwoners van de gemeentes Naarden en Bussum schonken de ramen in 1947 aan de Nederlandse Spoorwegen. Aanleiding was de elektrificatie van de Gooilijn van Amsterdam naar Hilversum die eerder dat jaar gereedkwam. De ramen zijn ontworpen door de Haagse kunstenaar Pieter Hofman  (1886-1965) in samenwerking met de architect van het station. Pieter Hofman was eerst ambtenaar bij bij het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen. In 1925 brak hij echter door als kunstenaar en kon hij van zijn kunst leven.

In het station zijn ook hele grote glas in lood ramen. In 2017 zijn die vernield door een stel vandalen. Gelukkig zijn de ramen nu weer heel.

Het hele station is een provinicaal monument. Ik had hier nog nooit van gerhoord, maar het blijkt dat de provincies Drenthe en Noord-Holland de enige zijn die aan provinciale monumenten doen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het station en de ramen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.