De Schaapsherder van Laren # 7.15 van 365

Toen ik een paar weken geleden in Laren was, heeft het vrijwel de hele tijd geregend. Behalve toen wij in Museum Laren waren, toen was het zo goed als droog.

Laren ligt in de provincie Noord-Holland en er wonen ruim 11.000 inwoners. De naam komt van laar en dat is een open plek in het bos. Laren is een zeer welvarend dorp. Heel vroeger woonden er vooral boeren in de buurt, maar sinds de komst van de tramlijn tussen Amsterdam en Hilversum werd Laren een kunstenaarsdorp. In de jaren 80 van de vorige eeuw is Laren een forensendorp geworden. De oude dorpskern is een beschermd dorpsgezicht en heeft veel rijksmonumenten.

De kalkstenen schaapsherder is gemaakt door Willy Mignot ( 1915 – 1972), een Nederlandse beeldhouwer. Hij werkte vanaf 1947 in Laren. De herder heet Lambert en staat samen met een lam en hondje sinds de jaren 60 van de vorige eeuw op het grasveld naast de Johanneskerk in Laren.

In de Middeleeuwen woonden er veel schaapsherders in ( de omgeving van) Laren. Daar is veel hei te vinden, een ideaal gebied voor schapen. Elk huis in Laren met 2 bewoners mocht 33 schapen houden en hoeden op de hei. Tot 1741 hadden de herders uit Laren (samen met herders uit Hilversum) het alleenrecht op het hoeden van schapen op de hei tussen beide plaatsen.

De laatste herder van Laren, leefde van 1874 tot 1960. Hij heette Lammert Herder.  Zijn vader was ook herder geweest en heeft waarschijnlijk de naam herder gekozen toen er door een wet van Napoleon in 1811 achternamen moesten komen voor iedereen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van Lammert Herder.

Groetjes Kuh wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.