Mauvepomp in Laren # 7.16 van 365

In een klein park in het centrum van Laren staat deze oude waterpomp.  Zoals u wellicht wel weet waren er vroeger elke plaats van dit soort waterpompen te vinden. Er bestonden nog geen waterleidingen en de bewoners konden via zo’n openbare pomp toch schoon drinkwater krijgen. Met de komst van de waterleidingen naar elk huis verdween de functie van de watepomp en daarmee verdwenen ook veel pompen.

Tegenwoordig is er echter wel een terugkeer van de waterpomp in het straatbeeld. Nu niet om water voor thuis op te halen, maar wel om de waterflesjes die vrijwel iedereen bij zich heeft te kunnen vullen met vers water. Ook kunnen honden drinken uit de opvangbak die onder sommige nieuwe waterpompen zijn gemaakt.

De waterpomp waar ik hier mee op de pixel sta is in 1907 onthuld.  Het is gemaakt ter ere van de schilder Anton Mauve    ( 1838 – 1888). De meeste schilderijen van hem zijn in Laren gemaakt. Mauve heeft ook nog  les gegeven aan Vincent van Gogh.

De pomp is gemaakt van Frans kalksteen. Zeer waarschijnlijk heeft  de beeldhouwer Eduard Jacobs ( 1859 – 1931) uit Laren de pomp gemaakt. Aan de zijden van de pomp zitten reliëfs van respectievelijk een schaapherder met naast zich een hond en de vrouw van de schaapherder met naast haar een schaap en in haar armen een lam. Aan de voorkant van de pomp zit een koperen kraan.

De pomp is een gemeentelijk monument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de waterpomp.  Ik laat daar ook wat schilderijen van Mauve zien. Ter illustratie.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.