De klepperman van Elleven # 7.17 van 365

Dit mooie beeld staat voor een Rabobankfiliaal. Daardoor dacht ik dat het beeld een boerenbruiloft of zoiets voorstelde. Maar dat is dus niet zo. Het is de dansgroep “De Klepperman van Elleven”. Deze groep is in 1934 opgericht en danst op feesten, braderiën, verzorgingshuizen en op (inter)mationale festivals voor folkloristische groepen. Ze doen dat in oude kleding uit het begin van de vorige eeuw.

De dansgroep wil als een klepperman aandacht vragen voor de dreigende verdwijning van de klederdracht en oude gewoonten.

Een klepperman is de stadsomroeper. Hij vraagt de aandacht met een ratel en schreeuwt/verteld dan zijn nieuws aan de inwoners van de stad/het dorp. Elleven is 11 in de vroegere spreektaal. Dat was de tijd dat de klepperman de straatlantaarns doofde. Dan was het de hoogste tijd om naar huis te gaan voor de bevolking.

Op http://www.kleppermanvanelleven.nl/wp/ is meer te lezen over deze vereniging.

Het bronzen beeld in Laren is gemaakt door de Nederlandse beeldhouwster Marianne Houtkamp ( 1948). Zij heeft tussen 1994 en 2015 gewerkt en gewoond in Laren. Ze wil met dit beeld de klederdracht, muziek en dans van Laren en Blaricum bewaren  en doorgeven voor de toekomst. 8 leden van “De Klepperman van Elleven “hebben geposeerd voor het beeld.

Het beeld staat sinds 2000 in Laren ter gelegenheid van 3 jubilarissen, namelijk de Rabobank Laren-Blaricum (100 jarig bestaan) ) Drukkerij Wijland (75 jarig bestaan)  en Marianne Houtkamp (50 jaar geworden in 1998).

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit beeld.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.