De conducteur in Laren # 7.19 van 365

Dit bronzen beeld staat sinds 1985 aan de rand van de Brink in Laren.  Het beeld stelt een conducteur  ( met fluit) van de Gooische stoomtramlijn voor. Deze tramlijn liep tussen Hilversum en Amsterdam. De Gooische stoomtrammaatschappij werd in 1880 opgericht. Pas in 1882 kwam de tramlijn ook door  Laren richting Hilversum. De initiatiefnemer van dat stukje lijn had een hotel in Laren en hoopte met de tramlijn op meer klanten voor zijn hotel.

In de volksmond werd de tram  “De Gooische Moordenaar” genoemd, wegens de vele ongevallen, die in totaal aan 117 mensen het leven kostten. Een van de oorzaken zou zijn geweest, dat op de locomotief een en dezelfde man machinist en stoker tegelijk moest zijn.

Eind jaren 20 van de vorige eeuw heeft er een groot tramongeluk plaats gevonden in Laren. Er overleden 4 mensen bij deze botsing en er waren veel gewonden.

In 1939 is de tramlijn vervangen door busvervoer.

Het beeld van de conducteur is gemaakt door Joop Steenbeek.  Hij was jarenlang directeur van een zilverfabriek in Coevorden. Op zijn 50e werd hij fulltime kunstenaar/beeldhouwer. In 2013 is hij op 94 jarige leeftijd overleden.

In 1981 schreef de Historische Kring van Laren een wedstrijd uit voor een kunstwerk ter herinnering aan de 100e verjaardag van de Gooische Stoomtram. Joop Steenbeek won die wedstrijd. Zijn beeld van de conducteur staat op een sokkel van Beiers graniet. Die sokkel heeft nog dienst gedaan als voetstuk van een lichtzuil die in 1931 door het personeel van de stoomtram aan de directie werd aangeboden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de tram. Het beeld van Joop Steenbeek werd op 24 augustus 1985 onthuld door vier nog in leven zijnde conducteurs van de Gooische Stoomtram.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit leuke beeld.

Groetjes Kuh wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.