De Sint Jansbasiliek van Laren # 7.24 van 365

Op de Brink in Laren staat deze kerk. Sinds 1937 is het een basiliek (minor) . Dat is een eretitel gegeven door het Vaticaan aan kerken die veel betekenen voor het katholieke geloof. De Sint Jan mocht een basiliek worden vanwege de eeuwenoude traditie van de Sint Janprocessies van de kerk naar het kerkhof in Laren, elk jaar op de zondag die het dichts ligt bij Sint Jan’s dag ( 24 juni) . Het is de enige processie boven de grote rivieren. In Limburg en Noord-Brabant komen processies meer voor. Op http://sintjanlaren.nl/index.php/de-sint-jansprocessie/ kunt u lezen waarom er een processie is in Laren.

Op https://www.youtube.com/watch?v=ZiBFVJ8A6eU kunnen de liefhebbers een film van de processie uit 2009 zien. Daar is ook de kerk van binnen te bekijken.

De kerk is gebouwd in 1924-1925 naar een ontwerp van architect Wolter te Riele ( 1867 – 1937) uit Utrecht. Hij heeft, net als zijn vader, vooral  kerken gebouwd. De kerk in Laren verving een waterstaatskerkje waar de katholieken tot dan toe in kerkten. Het waterstaatskerkje werd echter te klein voor de parochie.

De wekelijkse diensten zijn op zaterdag tussen 17.00 en 18.00 uur en op de zondagochtend tussen 10 en 11. Toen wij bij de basiliek waren was er net een dienst gaande, vandaar dat we niet naar binnen konden.

De kerk is sinds 1998 een rijksmonument. Beide torens zijn overigens 50 meter hoog.

Op http://sintjanlaren.nl/index.php/basiliek/ is alles te lezen voer de basiliek van Laren.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de basiliek. Ik heb er niet zoveel, omdat de kerk vrijwel volledig is ingebouwd en er staat ook nog een muur rond de kerk met een gesloten poort erin. Heel jammer.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.