Sanatorium Zonnestraal in Hilversum # 7.27 van 365

Een santorium is een herstellingsoord waar patiënten tijdelijk verblijven om te herstellen van een aandoening of een operatie. Tegenwoordig zouden we het zorghotel noemen. In het begin van de 20e eeuw werden sanatoria vooral gebruikt voor mensen die tuberculose hadden ( tbc). Zij moesten met behulp van bedrust, schone buitenlucht en gezonde voeding genezen, omdat er geen medicijnen waren tegen TBC.  De meeste sanatoria stonden dan ook in een bos of aan de zee. In Hilversum staat het bij een bosrijk heidegebied, het Loosdrechtse Bos. Het totale oppervlak van Zonnestraal is 12 hectare.

Zonnestraal in Hilversum is ontworpen door de architecten Jan Duiker ( 1890 – 1935), Bernhard Bijvoet ( 1889 – 1979) en Jan Wiebenga ( 1886 – 1974). Zij waren studiegenoten in Delft en zijn later gaan samenwerken. Architect Brlage was eerst benaderd voor het ontwerp, maar hij had geen tijd. Het hoofdgebouw van Zonnestraal werd in 1928 geopend. Later volgden er nog wat andere paviljoens. Het is gebouwd van beton met daarin heel veel ( enkel) glas. De kleuren die gebruikt zijn zijn zwart en wit en een speciale kleur blauw, het zogenaamde Duikerblauw. Het geheel ziet er heel mooi uit, omdat er gebruik werd gemaakt van de 1.50 meter regel. Alles was 1,5 meter of de helft of een meervoud daarvan.

Zonnestraal begon in een villa met plek voor 19 patiënten. Zij waren allen diamantbewerkers en TBC gekregen. Hun werkgevers brachten geld bijeen voor de 1e versie van Zonenstraal. Later werden de paviljoens gebowud voor in totaal 100 patiënten. Op het complex waren ook werkpaviljoens waar de patiënten langzaamaan weer aan het werkritme konden wennen zonder overbelast te worden door hun werkgevers.

Het was de bedoeling dat Zonnestraal niet zo lang zou bestaan. TBC zou weldra verdwenen zijn en dan zou het gebouw overbodig zijn en afgebroken worden. Omdat men later zag dat de gebouwen van Zonenstraal toch wel erg mooi waren, is er in de jaren 90 van de vorige eeuw gestart met een grote restauratie. Het hoofdgebouw is al klaar, 1 paviljoen is feestlocatie geworden en een ander paviljoen staat nog achter de bouwhekken.

In 1957 werd het sanatorium een algemeen ziekenhuis.

Sinds 1988 is het complex een rijksmonument. Het is ook bijna op de werelderfgoedlijst van de Unesco terechtgekomen. Helaas is dat net niet gelukt.

Tussen 2006 en 2018 was Zonnestraal eigendom van een woningbouwvereniging. Zij wilden het gebouw gebruiken voor woonruimte. Dat is niet doorgegaan vanwege de economische crisis. Nu is een vastgoedontwikkelaar eigenaar van het complex dat deels leegstaat en deels in gebruik is bij biojvoorbeeld een fysiotherapeut, een sportschool en diverse kleine bedrijfjes. Er is ook een feestzaalachtig iets voor bruiloften en andere feesten.

Sinds 2019 wordt Sanatorium de Zonnestraal gebruikt als studio voor het programma De Rijdende Rechter.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een heleboel andere pixels van dit mooie gebouw.

Op https://www.zonnestraalhilversum.nl/ is veel meer te lezen en te zien over Zonnestraal.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.