Maquette van Doesburg # 7.29 van 365

Doesburg is een Stad in de provincie Gelderland. Het ligt net aan de oostkant van de IJssel. Er wonen ongeveer 11.000 mensen.

Doesburg kreeg al in 1237 stadsrechten. Vanwege de strategische ligging aan de IJssel werd Doesburg een belangrijke ( en rijke ) vestingstad. Helaas raakte Doesburg die welvaart in de 15e eeuw kwijt. Toen kreeg de stad een andere belangrijke functie, namelijk het huisvesten van militairen en hun gezinnen. Dat en de ligging aan de IJssel ( toch een soort natuurlijke grens) zorgde wel voor veel oorlogsgeweld in de daarop volgende eeuwen.

Doesburg is een Hanzestad.  Dat was een samenwerkingsorganisatie van steden langs de Oostzee en Noordzee. Steden in Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Nederland en België namen deel aan dit verbond. Engeland viel er officieel buiten, maar er werd wel veel handel mee gedreven. Voorbeelden van Nederlandse Hanzesteden zijn Groningen, Deventer,Kampen, Zwolle, Arnhem, Harderwijk, Hattem, Stavoren, Tiel, Venlo, Roermond en Nijmegen.

Tot  1823 bleef Doesburg een vestingstad. Daardoor mocht de stad niet uitbreiden. Dat gebeurde pas na 1974. Het historische stadscentrum bleef gelukkig grotendeels behouden. Het is nu een beschermd stadsgezicht. Er staan ruim 150 rijksmonumenten.

De maquette waar ik mee op de pixel sta, staat sinds 2016 op de Vischmarkt in het oude centrum van de stad. Het is gemaakt door de zilversmid  Marcel Blok uit Doesburg. Hij is samen met de bronsgieter een jaar bezig geweest om de maquette zo gelijkend mogelijk te krijgen. En dat is goed gelukt. De maquette is ongeveer 140 cm x 110 cm groot. Op de maquette zijn ook diverse brailleteksten aangebracht.  Vergelijkbare maquettes staan onder andere in Deventer en Groningen.

De Rotary Doesburg houdt jaarlijks eenharingparty en met de opbrengst van die dag doen ze vervolgens iets leuks voor Doesburg. De maquette was 1 van die doelen. Veel stadswandelingen door het oude Doesburg starten bij de maquette.

De komende tijd laat ik u meer zien van de hanzestad Doesburg.

Op www.facebook.com/eendkuhwak kan u alvast een voorproefje zien.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.