Het stadhuis van Doesburg # 7.30 van 365

Bij de maquette waar ik u gisteren over vertelde staat het stadhuis van Doesburg. Of zou het andersom zijn? Mij maakt het niet uit.

Het stadhuis in Doesburg bestaat uit 2 delen. Een wijnhuis ( soort herberg en cafe) dat aan het eind van de 14e eeuw is gebouwd en een schepenenhuis dat in de 15e eeuw is gebouwd. In een schepenenhuis was plek voor de voorlopers van de huidige burgermeester en de wethouders. Er werd echter ook recht gesproken, er waren politietaken en er werd belasting geheven. In 1663 zijn de twee panden samengevoegd. Vlak voor de 2e wereldoorlog werd het geheel gerestaureerd en uitgebreid met het naast gelegen hoofdwacht. In de jaren 60 en in 1995 werden er nog wat panden bij het stadhuis gevoegd.

Sinds 1966 is het stadhuis een rijksmonument.

In het oude Wijnhuis zit momenteel de trouwzaal van de gemeente Doesburg. Er is ruimte voor 40 personen in die zaal.  De rest van het gebouw is nog steeds in gebruik als stadhuis. Recentelijk is er provinciaal geld vrijgekomen voor een renovatie van het gebouw. Die schijnt ruim 1 miljoen euro te gaan kosten. Wat de uiteindelijke kosten gan worden is afwachten. De burgers snappen doorgaans beter dan de bestuurders dat dit zeer waarschijnlijk fors meer gaat worden dan die 1 moljoen die begroot is. Oftewel er is wat onenigheid over de renovatieplannen. Er is al een wethouder om vertrokken.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het stadhuis. Het is een mooi gebouw.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.