Vredesmonument in Doesburg # 7.33 van 365

In het historische centrum van Doesburg staat vlakbij de Martinikerk dit glazen beeld.  Eigenlijk is het een oorlogsmonument, maar Jan Wolkers noemt het liever een vredesmonument. En dat is eigenlijk ook veel beter. Een monument voor de vrede en tegen de oorlog.

Het vredesmonument is gemaakt door schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers ( 1925 – 2007). Hij maakte al in 1956 zijn 1e beeld van glas. Veel van zijn latere beelden bestaan grotendeels uit glas. zo ook dit monument in Doesburg.

Het beeld bestaat uit twee hoge zuilen met vleugels van glas.  Vleugels van vliegtuigen en van de vredesduif. Het monument is 3 meter 50 hoog, 2 meter breed en 3 meter diep. Voor de hardstenen sokkel ligt een klok in een sarcofaag onder een dikke glazen plaat met het opschrift ‘Toen de klok zweeg, verschenen de vogels van de vrijheid’.  Jan Wolkers bedoelde daar de geallieerde vliegtuigen mee. Op 15 april 1945 blies de bezetter in Doesburg de toren van de Grote Kerk, de watertoren en de windmolen op. De volgende dag werd de stad bevrijd door Canadese militairen. Alleen de toren van de Grote Kerk werd herbouwd.

Het vredesmonument is op 15 april 1993 onthuld door de toenmalige commissaris van de koningin in Gelderland, Jan Terlouw ( ook schrijver!). Met het monument worden alle slachtoffers van de 2e wereldoorlog herdacht.

Opdat wij nooit vergeten!

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit mooie monument.

Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.