De waag van Doesburg # 7.32 van 365

Zoals elke vestingstad heeft ook Doesburg een waag. Oftewel een gebouw waar vroeger de marktwaren werden gewogen om te voorkomen dat de handelaren gingen sjoemelen met het gewicht van de handelswaren. De handelaren moesten overigens wel geld betalen voor het wegen van hun waren. Zonder weging waren ze niet welkom op de markt van de stad.

De waag is in 1478 in gebruik genomen. Vanaf dat moment zit er ook een kroeg in het pand, omdat de eigenaar van het pand het alleenrecht had om bieren van buiten Doesburg de stad in te halen. Daarmee zou de waag de oudste horecagelegenheid van nederland zijn.

Nu zit er nog steeds horeca in de oude waag. Liefhebbers kunnen op http://www.waagdoesburg.nl/ kijken voor alle informatie over het huidige bedrijf.

Op http://www.waagdoesburg.nl/zalen/ kunnen de nieuwsgierigen onder u een rondleiding door de oude waag bij elkaar klikken. Het ziet er mooi uit vind ik.

Tussen 1947 en 1949 is de waag gerestaureerd.

Sinds  1966 is de waag een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van deze mooie waag.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.