Onafhankelijkheidsmonument in Doesburg # 7.34 van 365

Dit monument staat midden op een plein in het historische centrum van Doesburg. Het is zowel een stadspomp als een lantaarn. Eerst werd de lantaarn met behulp van een gasvlam ontstoken. In 1948 is de lantaarn elektrisch geworden.  Jaren later werd het monument afgebroken en opgeslagen in de gemeentelijke opslagplaats. Het duurde tot 1979 voor het monument weer (op een andere plek in Doesburg) werd herplaatst.

In 1913 was het 100 jaar geleden dat Nederland onafhankelijk werd. Rond 31 augustus ( de geboortedag van prines Wilhelmina) organiseerden de stad Doesburg daarom allerlei festiviteiten. De belangrijkste activiteit was de onthulling van het monument waar ik mee op de pixel ben gegaan. De vereniging Doesburg en Oranje heeft door donaties van de bevolking van Doesburg dit monument kunnen laten maken.

In 2013 werd het monument ( na een restauratie) weer op de oorspronkelijke plek neergezet.  De watertappunten zijn niet meer te gebruiken. De kranen zijn vervangen door leeeuwenkopjes. Om toch een waterpompfunctie te behouden bij het monument is er een modern watertappunt bij het monument neergezet.

Het monument is geen rijks- of gemeentelijk monument. Het krijgt wel bescherming doordat het in het rijksbeschermd stadsgezicht van Doesburg staat.

Op www,facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit monument.

Groetjes kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.