Het oude klooster in Doesburg # 7.35 van 365

Aan de Kloosterstraat in Doesburg staat dit grote gebouw. Vroeger was het een Bagijnenklooster en later kwam er het   Tertiarissenconvent in. De 1e vermelding van het klooster in Doesburg stamt uit 1434. Toen werd er een stenen huis genoemd op deze plek. Later kwam er een grote vleugel achter het huis van 33 meter lang. De kloosterorde bestond al in 1334.

Bagijnen waren alleenstaande vrouwen die geen non waren. Bagijnen hebben namelijk geen eeuwige geloofsbelofte afgelegd, maar slechts tijdelijke beloften. Ze waren wel kuis en gelovig, maar hoefden niet in armoede te leven. Ze mochten ook persoonklijke beziitingen hebben.

Tertiarissen lijken sterk op Bagijnen. Ze volgen alleen de heilige Franciscus van Assisi en niet de heilige Begga  van de Bagijnen. Een convent is het latijnse woord voor samenkomst. Het is ook een ander woord voor klooster of bagijnenhof    ( een serie huisjes rondom een binnentuin).

Na de Reformatie van Doesburg (1586) mocht het convent wel blijven bestaan, maar geen nieuwe novicen meer aannemen. De laatste zuster overleed in 1626. Het klooster werd eigendom van de stad Doesburg. De stad werd, door de strategische ligging aan de IJssel, een garnizoensstad en het leegstaande kloostergebouw werd deels kruitfabriek en munitiemagazijn. Er kwam ook een kazerne voor de soldaten.

In 1933 verlieten de militairen Doesburg. Na een periode van leegstand en daardoor verval, werd het complex gerestaureerd en kwam er horeca in.

Sinds 1966 is het gebouwencomplex een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit gebouw.

Op https://www.hetarsenaal1309.nl/ is alles te lezen over het grnad cafe Arsenaal dat nu in het gebouw zit.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.