De grote of Martinikerk in Doesburg # 7.37 van 365

In het historisch centrum van Doesburg staat deze grote kerk. Het was niet rondom te pixelen door de aanwezige andere bebouwing. Toch kunt u op www.facebook.com/eendkuhwak nog wat andere pixels van de kerk zien.

De grote kerk wordt ook wel de Martinikerk genoemd. Die naam is een verwijzing naar de bekende Sint Maarten wiens naamdag morgen ( 11 november) wordt gevierd.  De kerk is al in de 16e eeuw gebouwd. Daarna volgden diverse uitbreidingen en restauraties. In 1945 is de kerk zwaar beschadigd geraakt tijdens Duitse bombardementen.

De kerk is sinds 1966 een rijksmonument.

De toren heeft in al die jaren een paar keer ( al dan niet door de bliksem)in brand gestaan. Daarom kreeg de toren in 1783 een bliksemafleider. Dat is nu heel normaal, maar toen was het de 1e bliksemafleider in Nederland. In de toren hangt een carillon met 47 klokken. Er zijn daarnaast 3 luidklokken in de 94 meter hoge toren.

De Martinikerk is nog in gebruik door de protestantse gemeente Angerlo-Doesburg. De wekelijkse kerkdiensten om 10.00 uur zijn redelijk eerlijk verdeeld over beide kerken. Van april tot en met oktober zijn de diensten in Doesburg (behalve op de laatste zondag van de maand , dan is de dienst in Angerlo). Van november tot en met maart zijn de erediensten in Angerlo (behalve op de 1e zondag van de maand =, dan wordt er gekerkt in Doesburg). De kerk in Angerlo laat ik u later zien.

Er worden ook allerlei andere activiteiten georganiseerd in de Martinikerk in Doesburg. De opbrengsten daarvan worden gebruikt voor het onderhoud van de kerk. Op http://www.martinikerk-doesburg.nl/ is hier meer over te lezen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.