Lalique museum Doesburg # 7.39 van 365

Doesburg is een kleine stad aan de IJssel en het heeft een leuk museum. Dat museum heb ik bezocht.

René Lalique ( 1860 – 1945) was een edelsmid en glaskunstenaar uit Frankrijk. Na zijn opleidingen en veel werk voor anderen, ging Lalique vanaf 1886 verder werken vanuit zijn eigen bedrijf. In 1890 was hij de bekendste juwelenmaker ter wereld. Zijn werk is vooral Art Nouveau. Het voert te ver om deze stroming te gaan beschrijven, maar het is te herkennen op de pixels van het werk van Lalique die ik ga plaatsen op mijn facebook.

Zijn werk bevat veel planten, bloemen en vrouwelijk schoon. Lalique maakte veel sieraden met libellen, pauwen, slangen en bloemen. Hij is ook bekend geworden emt zijn parfumsflesjes. Het materiaal waar de ontwerpen van gemaakt werden, hoefde niet duur te zijn. Het ging erom dat het ontwerp mooi vormgegeven werd. Lalique werkte veel met glas. Dat glas bewerkte hij zo dat er heel veel details op te zien zijn.

Werk van Lalique staat in Duitsland, het rijksmuseum in Amsterdam, in Londen en in Doesburg. Doesburg heeft een grote eigen collectie, maar er komen ook regelmatig kunstwerken in bruikleen voor korte of langere tijd in het museum in Doesburg.

Japan is een grote inspiratiebron geweest voor Lalique. Japan was een nogal gesloten land tot het land in 1862 en 1867 meedeed aan grote internationale kunsttentoonstellingen in Londen en Parijs. Het rijke westen was lyrisch over de Japanse kunst en veel dingen werden na de tentoonstellingen nagemaakt door Europese kunstenaars.

Op https://www.musee-lalique.nl/ kunt u alle bezoekersinformatie over het museum lezen. Heel in het kort komt het hier op neer. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.30 tot 17.00 uur. De entree kost 15 euro en is gratis voor museumjaarkaarthouders.

Het Laliquemuseum in Doesburg zit in meerdere oude woonhuizen. Het hoofdgebouw is ergens in de 15e eeuw gebouwd. Het lagere naastgelegen huis is in de 19e eeuw gebouwd. Beide gebouwen zijn altijd woningen geweest tot het Laliquemuseum er in kwam.  En dat is nog niet zo lang geleden. Pas in 2011 is het museum opgericht.  Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw onderkomen voor het museum. Een oud en groot gebouw uit 1268 wordt nu gerestaureerd. Als dat klaar is heeft museum Lalique meer ruimte op 1 lokatie en is het geheel rolstoelvriendelijk.  Het is dan ook het grootste lalique museum ter wereld.

Op https://doesburg.nieuws.nl/nieuws/9002/ruim-3-ton-voor-de-commanderij-vanuit-de-provincie/ kunt u beelden zien van de commandorij.  Helaas is de planning niet gelukt, maar de verhuizing komt wel steeds dichterbij.

Sinds 1966 is het gebouw waar het museum in zit een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het museum en het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.