Gasthuishofje in Doesburg # 7.40 van 365

Vandaag laat ik u een hofje zien, namelijk het gasthuishofje in Doesburg. Het ligt verstopt achter de oude Gasthuiskerk en grote hekken, maar we mochten wel naar binnen gelukkig. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het hofje.

Het hofje is omstreeks 1800 ontstaan met als doel om arme Doesburgers een huis en eten te geven. Later mochten er ook rijkere Doesburgers komen wonen op het hofje. Op het Hofje staat een groot hoofdgebouw. Eerst was dat voor gemeenschappelijk gebruik, maar nu zijn er appartementen in gemaakt. Het Hofje is eigendom van gestichten Doesburg, een samensmelting van 5 stichtingen die vroeger veel deden voor de arme bevolking van de stad. Sinds de komst van de bijstandswet in 1965 is hun werk vrijwel overbodig geworden. Daarom hebben ze  nieuwe activiteiten ontwikkeld op het gebied van welzijn, sport, cultuur en zorg. Ze verhuren ook sociale huurwoningen op de 4 hofjes die ze in hun bezit hebben. Daarmee hopen ze de monumentale hofjes in stand te houden.

Het gehele hofje is 1966  sinds een rijksmonument.

Op https://www.youtube.com/watch?v=bxVGGfQ-NZg is een film te zien over de archeologische vondsten

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.