De gasthuiskapel in Doesburg # 7.41 van 365

Aan de rand van het gasthuishofje waar ik gisteren over vertelde ligt de gasthuiskerk. De kerk is alleen op de 2e en 4e zondagochtend een kerk. De rest van de week is het cultureel centrum en wordt het gebruikt voor trouwen en rouwen, zakelijke bijeenkomsten, recepties en dergelijke.

De kerk is aan het einde van de 14e eeuw gebouwd. Van oorsprong was het een gasthuis (voorloper van wat wij nu een ziekenhuis noemen)  met een kapel er aan vastgebouwd, de Anthoniuskapel. Na de reformatie kwam het gebouw in gereformeerde handen. Zij maakten een kerk van het gebouw.  De kerk heeft nog een hele tijd leeggestaan toen de gereformeerden naar hun nieuwe kerk gingen ( de grote of Martinikerk waar ik afgelopen zondag over heb verteld). In 1717 waaiden daar echter het dak van de kerk (tijdens een wilde dienst???) en de gereformeerden  gingen tijdelijk weer naar de Gasthuiskerk.

In 1735 gingen de Lutheranen gebruik maken van de gasthuiskerk.

In 2000 gingen de remonstranten hun diensten houden in de kerk. Zij zijn een van de weinige kerken die niet bij de PKN ( Protestantse Kerk Nederland) horen.  De remonstranten kennen geen doop en het avondmaal is voor iedereen te aanvaarden. De kerkdiensten zijn elke 2e en 4e zondag van de maands om 10.30 uur.  De remonstranten huren de kerk en zijn geen eigenaar van het gebouw.

Zowel in 1930 als in 1970 is de gasthuiskerk gerestaureerd.

Sinds 1966 is de kerk een rijksmonument.

In 2013 is er een glazen stuk aan de kerk gebouwd. Niet echt mooi, maar wel een goedkope uitbreiding.

Op www.gasthuiskerkdoesburg.nl kunt u alles lezen over de programmering van dit culturele hart van Doesburg.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.