(Geen)Kerk in Doesburg # 7.43 van 365

U krijgt vandaag weer een kerkje van mij, anders kom ik niet door mijn voorraad Doesburgse kerkjes heen.

Dit rode gebouw is van oorsprong een woonhuis geweest. Het is ergens in de 15e eeuw gebouwd. De hertog van Gelre is nog eigenaar van het huis geweest. Of hij er ook gewoond heeft, is ondudielijk.

In 1878 is het in gebruik genomen als gereformeerde kerk. Vanwege allerlei ruzies is de kerkgemeenschap uiteen gevallen in diverse kleinere gemeenschappen. Daarvan is de vrijgemaakte gemeente de strenge variant. Ze bestonden net na de scheuring uit slechts 30 leden. Via via komen ze uiteindelijk in het rode kerkje terecht voor hun kerkdiensten.

Ze konden de kerk kopen van de kunstenares Rini Dado ( ja, die van het paardenbeeld van gisteren) die 5 jaar lang ( 1990 – 1995)  een theter voor de kleinkunst in het gebouw had.

Sinds 1966 is het gebouw een rijksmonument.

Op https://www.oozo.nl/woningen/doesburg/wijk-01/de-oude-stad-binnen-de-gracht/woning/241410/woning-heerenstraat-22-doesburg kunt u even binnengluren in het gebouw. Want het gebouw is geen kerk meer sinds de gereformeerden in Doesburg hun ruzies hebben bijgelegd en weer 1 gemeenschap zijn geworden.

Kunstenares Di
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.