Het oude stadhuis van Angerlo # 7.46 van 365

Op mijn weg naar landgoed Bingerden ( daar vertel ik later meer over) kwam ik dit oude stadhuis van Angerlo tegen. Het staat aan de doorgaande weg tussen Doesburg en Arnhem, de Bingerdenseweg.

Het stadhuis van Angerlo zat eerst in boerderij Kroonestein ( aan de andere kant van de straat). In 1845 verhuisde de gemeente naar Boerderij Klein Bingerden. Daar zat al een kroeg in, maar er was wat ruimte over voor de gemeente. Die ruimte werd echter al snel te klein. In 1912 werd de boerderij afgebroken en werd het pand waar ik mee op de pixel sta gebouwd. Architect Honing uit Velp heeft het gebouw ontworpen. De bouwkosten waren 15.000  gulden.

Tot 1942 was er nog een kroeg in het gebouw, maar er mocht van de eigenaren van Landgoed Bingerden geen sterke drank geschonken worden. Dat is uiteraard niet handig voor een kroeg.  Aan het einde van de 2e wereldoorlog moest de gemeente het huis afstaan aan de Duitsers. De gemeente kon weer terecht in boerderij Kroonestein.  Na de oorlog bleek het gemeentehuis zwaar beschadigd en alle meubels waren weg. Na een renovatie kon de gemeente het huis in 1949 weer in gebruik nemen.

Angerlo was tot 2005 een zelfstandige gemeente, daarna werd het onderdeel van Zevenaar.

Het stadhuis staat op het terrein van landgoed Bingerden en dat heeft de gemeente Zevenaar, waar Angerlo deel van uit maakt, veel geld gekost. De gemeente heeft het stadhuis namelijk in 2005 al verlaten, maar de erfpachtkosten moesten tot het einde van dat contract in 2017 betaald worden. Het ging om ongeveer 160.000 euro. Een deel van die kosten is wel terug verdiend omdat het oude gemeentehuis verhuurd werd.

 

Het oude gemeentehuis is een gemeentelijk monument.

Nu wordt het oude stadhuis antikraak bewoond, omdat het te koop staat. Op https://thomapost.nl/bedrijfspand/angerlo-bingerdenseweg-15/ kunt u de advertentie zien en de binnenkant van het gebouw. Ik moet toegeven dat ik de prijs waar het voor te koop staat niet duur vind.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik mijn eigen pixels van het pand.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.