Landgoed Bingerden in Angerlo # 7.48 van 365

Gisteren noemde ik dit landgoed al. Vandaag krijgt u het verhaal. Helaas kon ik niet dichter bij het hoofdgebouw komen door het dichte hek. Ik heb wel een wandeling over het landgoed zelf gemaakt. Foto’s daarvan plaats ik op www.facebook.com/eendkuhwak .

De naam Bingerden ( binnen de gaarden) werd al aan het eind van de 1e eeuw genoemd. Toen was het een boerderij met gracht er omheen. Pas in 1674 was er een echt landgoed op de landkaart zichtbaar. Het huis van het landgoed is meerdere keren vergroot en verbouwd.

In 1942 is het huis een toevluchtsoord voor monniken uit Egmond aan Zee geweest. In het westen van het land was het toen niet veilig door de oorlog. In Doesburg gebeurde toen niet veel.

Helaas werd het landhuis in 1945 door de Duitsers in brand gestoken. Pas in 1958 was het nieuwe huis ( op de oude fundamenten) gereed. De architect Canneman van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft het ontwerp gemaakt. Het nieuwe huis is wel kleiner dan het oude huis.

Landgoed Bingerden is 1 van de oudste bewaard gebleven buitenplaatsen van Nederland.

Het hele landgoed is sinds 2008 een rijksmonument.

Het landgoed is particulier bezit van de familie van Weede. Zij wonen ook nog in het huis. Dat is niet te ebzichtigen. De tuin is slecht enkele dagen per jaar te bezoeken. Op de internationale kwekerijdagen bijvoorbeeld. Die zijn komend jaar in het weekend rond 20 juni. De entree tot het landgoed is 12 euro.

Op  https://www.bingerden.com/Estate?lang=nl  kunt u meer lezen over het landgoed.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.