De oude pastorie van Angerlo # 7.49 van 365

Doorgaans is er niet veel te vertellen voer een pastorie, maar over deze is wel wat te vermelden. Wanneer het hudige gebouw is ontstaan heb ik niet kunenn achterhalen. Wel bekend is dat er op deze plek al in 1903 een pastorie stond.

Sinds 2003 staat de pastorie leeg. Daarna is het een poos antikraak bewoond en in 2017 konden lang gekoesterde plannen eindelijk werkelijkheid worden.

Sinds oktober 2019 zit namelijk de organisatie Komdersuut in de pastorie. 1 van de initiatiefnemers van Komdersuut is de gepensioneerde huisarts Klooster uit Angerlo. Komdersuut moet een ontmoetingsplek zijn voor heel Angerlo, een uitpufpunt voor toeristen/passanten die tot rust willen komen in de mooie omgeving.

Begrijpen julie de naam trouwens? Voor ons is het heel normaal, maar voor u misschien niet. Komdersuut is dialect voor kom er eens uit, oftewel kom uit je huis en ontmoet elkaar.  Dat kan in de woonkamer van de oude pastorie, maar er is ook een winkel, kookgelegenheid, terras en voor de leifhebbers een schaakspel in het gras voor de pastorie. In de woonkamer is altijd iemand met een luisterend oor.

De pastorie is een gemeentelijk monument. Vanwege de ligging naast de mooie Galluskerk wilde de gemeente Zevenaar waar Angerlo ondervalt, de pastorie niet verkopen aan een vastgoedontwikkelaar of een particulier met wilde verbouwplannen. Daarom is dit initiatief gestart en financieel ondersteund door de gemeente en de protestantse kerk van Angerlo.

De huiskamer van Angerlo is op donderdag tussen 10 en 17 uur open. Dan is ook de ruilbibliotheek te bezoeken. Op vrijdag is er een middaggebed. Op de zondag is het huis open van 12 tot 17.00 uur.

Een deel van het pand is bovendien een regionaal protestants dienstencentrum, 1 van de 4 in Nederland. Van hier uit worden allerlie kerkelijke zaken geregeld.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.