8 Kroontjes bij de Naald in Apeldoorn # 7.50 van 365

Aan de Zwolseweg in Apeldoorn staat het monument “De Naald”.  Helaas werd deze naald in 2009 wereldnieuws toen er op Koninginnedag een zwarte Suzuki tegen aan werd gereden. Een zwarte dag in de geschiedenis van Apeldoorn.

De Naald staat vlakbij Paleis het Loo en het is een huwelijksgeschenk van de gemeente Apeldoorn aan  Wilhelmina en haar man Hendrik. Zij trouwden op 7 februari 1901.  Het monument is ook een eerbetoon aan Koningin Emma en haar man Willem III. Hun beeltenissen staan ook op de Naald.  De Naald  is 7 maart 1901 onthuld. De Naald is een obelisk van 17 meter hoog.

Sinds 1973 is de Naald een rijksmonument.

De kroontjes hebben vanaf 1901 op het hek rondom de Naald gestaan. Na de 2e wereldoorlog zijn de kroontjes verdwenen. Wanneer dat precies is gebeurd, is niet duidelijk. Cultuurhistorici van de gemeente ontdekte de kroontjes op oude archieffoto’s. Zij wilden toen de kroontjes weer terug hebben op het vernieuwde hek rond de Naald.

Studio Maaike Roozenburg heeft, samen met studenten van de TU Delft, onderzocht hoe de kroontjes het beste gereconstrueerd konden worden. Dit is gedaan door een mal te maken van een van de overgebleven kroontjes die zich in de collectie van Paleis Het Loo bevindt. De nieuwe kroontjes zijn geschilderd in de originele kleuren.

Het maken van de kroontjes heeft veel tijd gekost. Het hufterproof vastmaken van de kroontjes aan het hek, was ook kostbaar werk. Daarom kostte de terugkeer van de 8 kroontjes 16.000 euro. Het geld is bij elkaar gekomen door donaties van de gemeente Apeldoorn, de Rabobank, Paleis het Loo, wijkraad de Naald, het erfgoedplatform Apeldoorn en stichting monumentenbezit, de eigenaar van de naald.

De kroontjes zijn op 31 augustus 2019 onthuld. Wilhelmina is op 31 augustus geboren en die datum is jarenlang Koninginnedag geweest.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de kroontjes en de Naald.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.