Molen de Windlust in Nootdorp # 7.51 van 365

Nootdorp ligt tussen Zoetermeer en Den Haag in. Het vormt sinds 2002 samen met Pijnacker één gemeente.

De molen is in 1885 gebouwd en het is een 8 kantige stellingmolen. Het is in gebruik geweest als korenmolen. Het deel van de molen boven de stelling is al in 1781 gebouwd en  heeft tot 1881 op de stadsmuur in Delft dienst gedaan. In Nootdorp stond tot die tijd een andere molen. Die werd gesloopt en er werd een stenen onderstel gebouwd. Daarop kwam in 1885 de molen uit Delft. Toen was de stellingmolen Windlust geboren.

De molen heeft tot 1951 op wind gedraaid. Toen begon het verval van de molen. Zoals u weet is stilstand achteruitgang.

Na diverse eigenaren kwam de molen in 1974 in handen van de familie de Wolf. Zij bouwden een nieuw woonhuis bij de molen enw ilden ook de molen zelf restaureren. Daar was echter veel geld  ( ruim 200.000 euro) voor nodig. Dat geld was er pas in 1987. 2 jaar later werd de molen feestelijk heropend. Begin 1995 werd eet-café De Vang geopend in de voormalige graanschuur.

In 1998 werd  de Stichting Vrienden van de Windlust te Nootdorp opgericht (VWN). De molen kreeg een nieuwe eigenaar en de stichting nam alle molengerelateerde zaken over van de eigenaar. In 2008 werd de stichting eigenaar van de molen. Vrijwillige molenaars houden de molen draaiende. De molen is op de zaterdag van 10.00 – 16.00 uur en op afspraak te bezoeken. Op https://www.windlustnootdorp.nl/  is alles te lezen over deze molen.

Molen de Windlust is sinds 1973 een rijksmonument.

De doorsnede van de wieken is 22,5 meter.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Groetjes Kuh wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.