Sint Galluskerk in Angerlo # 7.52 van 365

De kerk in Angerlo is van de protestantse gemeente Angerlo -Doesburg. Tot de reformatie was het een katholieke kerk.

Sint Gallus was een Ierse monnik die omstreeks 600 na Christus leefde. Hij kwam naar het Europese vastenland om het geloof te verspreiden. Daarom is hij later heilig verklaard.

Zoals u op de pixel kunt zien, is de kerk regelmatig verbouwd/groter gemaakt.  Het oudste deel van de kerk is in de 11e eeuw gebouwd, daarna kwamen er zijdelen bij in de 12e en 14e eeuw. Ook de toren is regelmatig aangepast. En toen kwam de 2e wereldoorlog en werd de kerk vrijwel volledig verwoest door Duitse bombardementen. Na de oorlog werd de kerk herbouwd met de oude materialen die nog bruikbaar waren. Door deze geschiedenis lijkt de kerk wel een lappenkerk.

De kerk is sinds 1966 een rijksmonument.

Op https://www.pkn-angerlodoesburg.nl/pagina/1269/home.html  is meer te lezen over de gemeente die gebruik maakt van de Galluskerk.  Zij hebben de kerkdiensten verdeeld over hun 2 kerken in Doesburg en Angerlo. Van april tot en met oktober zijn de diensten om 10.00 uur in de Martinikerk in Doesburg, behalve op de laatste zondag van de maand. Dan wordt de dienst in Angerlo gehouden. Van november tot en met maart worden de diensten in de galluskerk in Angerlo gehouden, behalve de 1e zondag van de maand. Dan wordt er gekerkt in Doesburg.

Op https://www.365dagenproject.nl/2019/11/09/grote-martinikerk-doesburg-7-37-365/ kunt u de kerk in Doesburg nog eens bekijken.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van deze kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.