De Dobbeplas # 7.53 van 365

De Dobbepas van dit verhaal ligt tussen Zoetermeer, Nootdorp, Delft en Pijnacker. Voor het gemak is er ook nog een Dobbeplas in Zoetermeer.  Die heet eigenlijk  De grote Dobbe, maar de mensen uit Zoetermeer noemen het Dobbeplas. Een dobbe is een natuurlijke of gegraven plas die geen verbinding heeft met andere waters in de buurt. Van oudsher waren Dobbes drinkplaatsen voor het vee, maar de dobbes werden ook gebruikt als bluswatervijver of als wasvijver.

De Dobbeplas bij Nootdorp is 64 hectare groot en het is een recreatiegbied met een grote waterpartij erin. Aan het water zijn stranden, ligweides en diverse wandelpaden. Er is ook veel ruimte voor honden om te spelen. In de zomer wordt het water gecontroleerd of eht geschikt is om te zwemmen. Meestal is dat het geval. Hoewel zwemmen in de plas altijd voor eigen risico is. De Dobbeplas staat niet in verbinding met ander water, daardoor is het water relatief stilstaand. Door de wind en de grootte van de plas is er toch voldoende stroming voor schoon water dat bovendien visrijk is. Er kan wel blauwalg ontstaan als het warm is en er geen regen valt om de plas te vullen met vers water te vullen.

De Dobbeplas is tussen 1986 en 1994. Het diepste punt van de plas is zo’n 2,5 meter. Dat maakt het niet waarschijnlijk dat het gebied een zandwinningsgebied is geweest voor de aanleg van snelwegen. Vermoedelijk is de plas puur voor de recreatie gegraven.

Bij mijn wandeling rond de plas heb ik veel vogels gezien en veel mooie fotogenieke plekjes. We zagen ook de woning van een zwerver. En  we hadden zicht op de kerken van Delft, zowel die  van de gelovigen onder ons alsook die van de ongelovigen die graag hun 2e feestdagen bij de IKEA doorbrengen.

In het stadshart van Zoetermeer ligt de Grote Dobbe, oftewel de Dobbeplas. Die Dobbe was vroeger de watervoorziening van Zoetermeer. Deze Dobbe is ruim 22.000m3 groot en staat wel in verbinding met ander water. In het water staat een kunstwerk. Lnags de rand staan wat social sofa’s en er wonen veel vogels bij de plas.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de beide Dobbeplassen. Dan kunt u ht verschil goed bekijken.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.