Het landelijk parket in Zoetermeer # 7.50 van 365

Aan de rand van het winkelstadshart van Zoetermeer staat dit grote en mooie gebouw. Het is mooi symmetrisch, daar houd ik van. Officieel heet het gebouw Europe Palace. Of het ook echt zo genoemd wordt is mij niet duidelijk.  De architecten Henk Klunder en Cor Berg uit Rotterdam hebben het gebouw ontworpen.

In het gebouw aan de Europaweg zit het landelijk parket van het openbaar ministerie. Klinkt goed he? Ik ga u meer vertellen over wat het landelijk parket doet.

Het openbaar ministerie kan alle verdachten van misdrijven, in samenwerking met de politie, aanhouden en voor de strafrechter brengen. Ze houden ook in de gaten of de opgelegde straffen worden uitgevoerd.  Ze zijn dus geen ministerie zoals bijvoorbeeld het ministerie van Binnenlandse zaken.

Het landelijk parket bestrijdt de (inter)nationale georganiseerde criminaliteit zoals mensensmokkel, terrorisme, drugshandel, witwassen van misdaadgeld, internationale (oorlogs)misdrijven, kinderporno en kindersekstoerisme en cybercrime. Al met al geen kleine zaken. Ze werken daarvoor samen met partijen als de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie, de Koninklijke Marechaussee, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en andere bijzondere opsporingsdiensten, het openbaar bestuur, de Belastingdienst en private partijen om deze ernstige vormen van criminaliteit tegen te gaan.

Vanwege die samenwerking zit de politie Zoetermeer ook in het gebouw en is de Nationale recherche er ook gevestigd. De AIVD ( Algemene Inlichtingen en veiligheidsdienst) zit even verderop aan de Europaweg.  Over dat gebouw heb ik al eens een verhaal gemaakt. U kunt dat herlezen op https://www.365dagenproject.nl/2017/01/09/ministerie-in-zoetermeer-4226-van-365/

Het gebouw van het landelijk parket is in 1992 gebouwd. Het gebouw heeft ruim 13.000 m2 kantoorruimte en het heeft een grondoppervlakte  van ruim 1800 m2 groot. Het vooraanzicht is 120 meter lang. Het gebouw heeft energielabel C. Dat is best goed voor zo’n groot gebouw uit de vorige eeuw.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit gebouw. Dan ziet u ook het kleinste stadspark van Zoetermeer. Van daaruit heb ik de pixels genomen namelijk.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.