De stadsmuren in Culemborg # 7.57 van 365

Vandaag ben ik in Culemborg beland. Dat is een kleine stad in de provincie Gelderland. Er wonen ongeveer 29.000 mensen.

Culemborg werd voor het eerst in 1281 genoemd in geschreven documenten. De naam verwijst naar een kuil bij een burcht. Die kuil is in dit geval een plas gevuld met water. Culemborg ligt aan de zuidelijke oever van de Lek. Dit zorgde ervoor dat Culemborg een strategische handelsplaats werd met een eigen kasteel en sinds 1318 in het bezit van stadsrechten. De stad kreeg ook stadsmuren. Maar al vrij snel moest er buiten de stadsmuren gebouwd worden en kwamen er nieuwe stadsmuren. Een deel van die muren is gelukkig bewaard gebleven. Ze zijn allemaal rijksmonument geworden. De reden hiervan is dat deze stadsmuren de oudst bewaard gebleven stadsmuren van Nederland zijn.

De instandhouding van de stadsmuren, torens en poorten vormde een grote kostenpost voor de stad.Het is dus wel enigzins begrijpelijk dat het stadsbestuur de muren en poorten liet afbreken toen ze niet meer nodig waren als verdediging van de stad. Dat gebeurde vooral in de 18de en 19de eeuw. Er bleef 1 poort over. Daar ga ik u later over vertellen. De grachten buiten de diverse muren bleven wel behouden.

Bijzonder  is het stuk stadsmuur achter het Elisabeth Weeshuismuseum. In die muur zijn bouwsporen te zien van een versterkt huis, ‘Het Nye Huys’, gebouwd in 1322. Tegerlijker met de rest van de stadsmuur.

Aan het begin van deze eeuw zijn de stadsmuren gerestaureerd.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de oude stadsmuren.

Op https://www.voetvanoudheusden.nl/index.php?option=com_content&view=article&catid=2:excursies-en-uitjes&id=120:excursie-stadsmuur-culemborg  is heel veel te lezen over de geschidenis van de stadsmuren. Teveel informatie om hier samen te vatten.

Nog een leuk weetje: Elke avond om 21.55 uur luidt de papklok, die al sinds mensenheugenis aangeeft dat de poorten van de stad bijna gaan sluiten en dat het tijd is om naar bed te gaan. In het verleden was deze klok het teken dat de mensen die op het land werkten, naar huis mochten om een bord warme pap te eten, vandaar de naam. Maar je moest wel opschieten, want de poorten sloten om 22.00 uur, en gingen niet meer open tot de volgende dag.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.