Sint Barbarakerk in Culemborg # 7.58 van 365

Aan de markt in Culemborg staat deze mooie kerk. Het is de Sint Barbarakerk. Sint Barbara was een martelares die omstreeks 300 na Christus is gemarteld en vermoord omwille van haar geloof. Zij is beschermheilige voor zeer veel uiteenlopende zaken ( bliksem en vuur), (gevaarlijke) beroepen en voor alle inwoners van Culemborg.  Haar naamdag was 4 december, maar ze wordt niet meer officieel herdacht.

De Sint Barbarakerk in Culemborg is in 1868 gebouwd naar een ontwerp van de architect van Genk ( 1844 – 1919). Hij bouwde veel katholieke kerken in de regio van Breda. De toren van de kerk heet Barbaratoren en is 62 meter hoog. Van oortsprong zat er 1 grote luidklok in de toren, de Elisabethklok. Vernoemd naar Elisabeth, de vrouwe van Culemborg. Zij was heel belangrijk voor de stad. De Elisabethklok werd in de 2e wereldoorlog door de Duitsers gestolen om te worden omgesmolten tot munitie. Gelukkig is dat niet gebeurd en is de klok na de oorlog weer in de toren terug gekomen. De klok was gebarsten en is daarna vals geworden. Daarom heeft ze nooit meer geluid. Er zijn in 1948 3 nieuwe klokken in de toren gekomen. De Elizabethklok hangt daar wel bij, maar wordt dus niet meer gebruikt.

De Sint Barbarakerk is sinds 1975 een rijksmonument.

In 1991 is de kerk gerestaureerd.

De kerk is nog in gebruik bij de rooms-katholieke parochie, maar de toekomst is ietwat onzeker. In 2014 werd gesproken over het afstoten van de kerk, omdat de onderhoudskosten te hoog zijn en de parochie te klein. 7 kleinere parochies zijn in 2010 samen gegaan tot 1 parochie, de Suitbertusparochie, en er zijn al een aantal kerken verkocht. De parochie omvat een groot deel van de Betuwe, zoals Beesd, Tiel, Geldermalsen en Buren. Hopelijk is er inmiddels genoeg geld om de kerk in Culembiorg te behouden.

De wekelijkse kerkdiensten in Culemborg zijn op de zondag om 11.00 uur. Er zijn ook regelmatig vieringen doordeweeks.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.