De watertoren in Culemborg # 7.59 van 365

De watertoren is gebouwd in 1911 naar een ontwerp van architecten  van Visser & Smit Hanab, ook wel bekend als VolkerWessels. Zij werken al 150 jaar als ontwikkelaar, bouwer en in het onderhoud van allerlei leidingen en installaties op het gebied van water, elektra en voor de industrie.

De toren is 35 meter hoog  en heeft een waterreservoir van 200 m³.

In 1972 is de watertoren gerestaureerd en is de stenen bovenbouw  vervangen door een aluminium wand.

De watertoren en het bijbehorende maalgebouw was tot 2005 in gebruik bij waterleidingsbedrijf Vitens. Daarna heeft Vitens samen met de woonwijk bij de watertoren een verkooopbrohure voor de watertoren en het terrein gemaakt. De bedoeling van alle partijen was de watertoren te behouden voor de toekomst. Dat is uiteindelijk gelukt.

In 2018 is de watertoren gekocht door een aantal particulieren. Zij willen op het terrein en in de watermolen woningen , kleine kantoren en een  ruimte maken dat dienst kan gaan doen als een veelzijdig buurtcentrum. Er moet voor die tijd wel het een en ander gebeuren aan eht onderhoud van de toren.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de watertoren.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.