De Gelderlandfabriek in Culemborg # 7.60 van 365

Aan de Stationsstraat in Culemborg staat dit mooie gebouw. Het is lokomotiefloods en meubelfabriek geweest.

De lokomotiefloods is in 1868 gebouwd langs de spoorlijn Utrecht-’s Hertogenbosch. In de loods stond  een locomotief die de zwaardere goederentreinen het hoge talud van de Lekbrug bij Culemborg kon opduwen.  Door het sterker worden van de treinlokomotieven was de extra lokomotiefhulp in de jaren 20 van de vorige eeuw niet meer nodig. De loods kwam leeg te staan. Tot in 1936 de meubelfabriek het pand ging gebruiken en uitbreiden.

Gelukkig is de loods goed bewaard gebleven. Inmiddels is het namelijk de oudste lokomotiefloods in Nederland. Sinds 2010 is de loods een gemeentelijk monument.

De meubelfabriek Gelderland bestaat nog steeds, maar zit tegenwoordig in een moderner en groter pand op een industrieterrein in Culemborg. De fabriek is in 1936 opgericht. Ze maakten vooral houten stoelen met een gevlochten zitting en rugleuning. Na de 2e wereldoorlog kwamen er ook andere modellen. Nog steeds van hout, maar nu met kussens erin. De Gelderlandfarbiek was de 1e in Nederland die Scandinavisch georiënteerde modellen ging maken. In 1954 werden in de fabriek de 1e metalen stoelen gemaakt. Dat was een gok, maar ze werden een groot succes. Door de jaren heen bleef de fabriek gewilde modellen maken.

Sinds 2016 zit er van alles en nog wat in de oude Gelderlandfabriek. Zo huren diverse kunstenaars een werkruimte, is er een restaurant en er worden exposities  en workshops gehouden.  Er is ook een poppodium/theaterzaal. Ruimtes in de fabriek zijn te huur voor allerlei particuliere activiteiten als verjaardagfeesten ed.  Op https://www.degelderlandfabriek.nl/ kunt u daar alles over lezen.

De fabriek is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 23.00 uur. In het weekend zijn de openingstijden tussen 11.00 uur en 23.00 uur.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.