Molen de Hoop in Culemborg # 7.61 van 365

Aan de rand van het centrum van Culemborg staat een mooie molen. Het heet molen de Hoop.

Deze stellingmolen is gebouwd in 1854 en werd gebruikt tot 1906. Daarna zijn de wieken verwijderd en werd de molen op gas aangedreven. Nadat het molenbedrijf in 1917 stopte, door het overlijden van de molenaar, stond de molen lange tijd leeg.  Het was in de jaren 60 van de vorige eeuw nog even clubhuis van de plaatselijke motorclub Harley Davidson.Tot de gemeente Culemborg de molenromp in 1980 kocht en stukje bij beetje de molen ging restaureren. Dat was  in 1993 klaar. Toen kon de molen weer graan malen voor veevoer. In 2007 is de romp van de molen gerenoveerd.

De molen is maalwaardig en wordt bemaald door vrijwillige molenaars. De molen is op zaterdag open tussen 10.00 en 16.00 uur. De vlucht van de molen ( oftewel de doorsnede van de wieken) is ruim 26 meter. De stelling zit op een hoogte van 8,5 meter.

Sinds 1992 is de molen een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de molen.

Op https://youtu.be/4onY4848URE is een mooi filmpje van de molen en een deel van Culemborg te zien.

Groetjes Kuh Wak
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.