Caffaigne in Culemborg # 7.63 van 365

Een watte? Nou ja, ik had ook geen idee. Vandaar dit verhaal.

Het huis met de 4 voordeuren is omstreeks 1532 gebouwd. In 1460 stond er al een huis op deze plek, maar die werd bij een brand grotendeels verwoest. Toen is het huidige huis gebouwd.

Caffaigne komt van het Latijnse woord caffagium dat belastingpachterskantoor betekent. Tussen 1480 en 1549 woonde Cornelis Berntszoon met zijn gezin in het huis. Hij was een rijk man en was schepen ( soort burgemeestersfunctie)van de stad, gasthuismeester van het plaatselijke gasthuis, rentmeester voor de graaf en heemraadmeester ( soort waterbeheer).

In 1549 ( na het overlijden van Cornelis) werd het pand eigendom van de stichting Armenpoth. Zij zijn in 1455 opgericht en hielden zich bezig met de armenzorg. Het pand  is dan verdeeld in drie ‘cameren’ aangeduid als de ‘Potshuysinge’. Arme lieden mochten van de Pothmeesters “om Godswille” er voor niets wonen, Later werden de huisjes gewoon verhuurd. Uiteindelijk is het pand opgedeeld in vier huisjes met een klein tuintje, bedoeld voor “Roomsche armen”.

Bij de restauratie, in de jaren zestig van de vorige eeuw, zijn de huisjes er weer uitgebroken. Daardoor ontstond er één grote ruimte, zoals het vermoedelijk ook al in 1460 het geval was. Uit die tijd komen ook de houten bovendorpels met gesneden peerkraalmotief. Zij zijn gebaseerd op de peerkralen stukken die onder de balklagen van het huis zijn gevonden. De meest linker deurversiering is de originele, de rest is nagemaakt.

Tot 2004 hebben er bejaardenwoningen in het oand gezeten. Daarna is het pand verkocht aan een particulier.

Sinds 1971 is het huis een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit huis.

Groetjes Kuh Wak
0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.