Vishal in Culemborg # 7.65 van 365

Culemborg ligt aan de Lek, daardoor was  de visserij van levensbelang voor de stad. De vis werd door de vissers via de gracht naar de stad gebracht en daarna kwam de vis in de vishal terecht voor de verkoop. De vishal waar ik mee op de pixel sta, is in 1787 gebouwd. De bouw kostte 1470 gulden. Dat blijkt uit een bewaard gebleven factuur. In 1909, 1978 en 2001 gerestaureerd.

De stadsomroeper van Culemborg had elke vrijdag de taak om de aankomst van verse vis aan de bewoners van de stad door te geven. Dat deed hij door met eens tok op een bekken te slaan. Hij moest daarbij de soorten vis noemen en de verkooptijden. En dat in elke straat van de stad. Manus Van Empel (1874-1958) was de laatste stadsomroeper die Culemborg heeft gekend. Hij stopte in 1940. Op het pleintje voor de vishal staat een klein standbeeld van hem. Jolanda Prinsen ( 1947), een Nederlandse beeldhouwster,  maakte het bronzen beeld. Op https://www.jolandaprinsen.nl/ is meer te zien van haar werk. 

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik pixels van het beeld.

De hardstenen vistafel is enkele jaren geleden geplaatst. Daar kunt u nog net een stukje van zien naast mij op de pixel.

De Vishal is een eenvoudig rechthoekig bakstenen gebouwtje op een klein pleintje. De voorzijde wordt door vier geblokte hardstenen pilasters in drieën gedeeld. In het midden zit zich de ingang. De twee ruimten aan weerszijden daarvan waren voor de visbanken bestemd. Oorspronkelijk waren deze afgesloten met een hek.

De vishal is sinds 1976 een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.