Het Elisabeth Weeshuis in Culemborg # 7.67 van 365

Gisteren had ik het over de naamgeefster van het museum. Vandaag ga ik jullie meer vertellen en laten zien van het museum.

Het weeshuis is tussen 1557 en 1560 gebouwd met behulp van een deel van het geld dat Vrouwe Elisabeth na haar dood heeft nagelaten. De bouwkosten bedroegen 15.545 gulden. Het weeshuis was het eerste nieuwgebouwde weeshuis van het land, tot dan toe werden wezen in bestaande panden als kloosters of woonhuizen ondergebracht.

Het weeshuis bestaat uit 2 vleugels met daartussen een gemeenschappelijke ruimte. De grootste vleugel  ( aan de westkant van het gebouw) was voor de meisjes. Onder de vleugel zat een grote kelder. Die vleugel is in 1960 grondig opgeknapt. Aan de noordkant van het weeshuis was een jongensvleugel. De oostelijke vleugel herbergde de kapel. De jongens en meisjes leefden gescheiden en zagen elkaar alleen op zondag, tijdens het eten en op school.

In 1952 verliet de laatste wees het weeshuis en kwam de Christelijke HBS in het gebouw. Voor hen werd het gebouw al snel te klein. In 1968 verlieten zij het oude weeshuis.

Sinds 1971 is het gebouw een rijksmonument. Er volgde een grote restauratie en de westelijke vleugel van het weeshuis werd museum. Veel van de portretten van de Culemborgse graven en gravinnen die nu te zien zijn in het museum, waaronder dat van vrouwe Elisabeth zelf, bevinden zich al sinds de 17e eeuw in het gebouw. Na een renovatie en herinrichting in 2013 richt het museum zich in de vaste opstelling op de geschiedenis van het Weeshuis, gecombineerd met de geschiedenis van de stad Culemborg.

In de oostelijke vleugel zit de bibliotheek en de noordelijke vleugel is in gebruik bij de volksuniversiteit.

Bij het museum hoort een grote tuin. Vroeger was dat de moestuin en boomgaard van het weeshuis. De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers en er zijn gratis rondleidingen door de tuin op dinsdagmiddag vanaf 13.00 uur. Ook nu is de tuin nog moestuin voor het Weescafé dat in het weeshuis is gevestigd. Een groot deel vand e tuin wordt ommuurd door de oude stadsmuur van Culemborg. Daar vertelde ik al eerder over. Zie https://www.365dagenproject.nl/2019/11/30/gelderlandfabriek-culemborg-7-57-365/

Op https://weeshuismuseum.nl/ is alle bezoekersinformatie over het weeshuismuseum te lezen. Het museum is van dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur open. De museumjaarkaart is er geldig. Wij vinden het een leuk museum.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van mijn bezoek aan het museum.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.