Het Pietersgasthuis in Culemborg # 7.68 van 365

Dit huisje is al in 1422 gebouwd en wordt het Pietersgasthuis genoemd. De naamgever van het huis is de apostel Petrus.

In het Pietersgasthuis werden de armen uit de stad en hulpbehoevende vreemdelingen opgevangen en verpleegd. Ook gewonde soldaten konder er terecht. Voor dit pand stond er een ander huis dat in 1386 werd gebouwd. Dat pand is in 1421 afgebrand. In het gasthuis was plaats voor 18 “normale” zieken. In het hoekpand was plaats voor 10 mensen die aan de pest leden. Als je lepra kreeg, werd je buiten de stadspoort geplaats in een melaatsenhuis. Het gasthuis was volledig afhankelijk van donaties om te kunnen bestaan.

Uiteindelijk bleek dat de toeloop van behoeftigen steeds minder werd. In 1656 ging het gasthuis op in de stichting Armenpoth. Daarna was de opvang nog maar een heel klein onderdeel van de functie van het huis. Er werd nu vooral brood en kleding gegeven aan de doelgroep. Het gasthuiscomplex werd een stuk kleiner. De boerderij, die bij het gasthuis hoorde, verdween De kapel van het complex werd een Lutherse kerk. Daar ga ik u later meer over vertellen.

Tussen 1840 en 1920 zat de verffabriek Batouwe in het pand. Daarna werd het huis als opslagruimte gebruikt. Toen de verffabriek stopte kwam er tot 1980 een glasbedrijf in het oude gasthuis. In 1980 werd de gemeente eigenaar van het pand.

Sinds 1971 is het pand een rijksmonument.

Zowel de kerk als het oude gasthuis worden in 1986 grondig gerestaureerd. Daarbij zijn 2 woningen gemaakt in het oude gasthuis.

In een eerder stukje heb ik de Armenpoth al genoemd. Zie https://www.365dagenproject.nl/2019/12/07/caffaigne-culemborg-7-63-365/

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van hetPietersgasthuis.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.