Evangelisch Lutherse kerk in Culemborg # 7.70 van 365

Naast het Pietersgasthuis waar ik vrijdag over vertelde staat deze kleine kerk, de Lutherse kerk. Vroeger was de kerk de kapel van het Pietersgasthuis, maar toen dat gasthuis sloot werd de kapel omgebouwd tot een eenvoudige en kleine bakstenen kerk voor de Lutherse gemeenschap in Culemborg. Zij namen de kerk in 1839 in gebruik. Tot die tijd hadden zij gebruik mogen maken van de kapel in het kasteel van Culmborg. Graaf van Waldeck Pyrmont was namelijk lid van de Lutherse kerk en stelde vanaf 1640 de ruimte in zijn kasteel ter beschikking. Toen het kasteel in 1672 werd verwoest gingen de Lutheranen naar de kerk van het gasthuis.

Sinds 1971 is de kerk een rijksmonument.

In 1985 is de kerk gerestaureerd. Daarbij is de middeleeuwse tegelvloer weer bloot gelegd en hersteld.

De kerk heeft een kleine toren met een luidklok uit 1686. Die klok was in de 2e wereldoorlog door de Duitsers meegenomen om te worden omgesmolten tot munitie. Dat is niet gebeurd en per toeval is de klok terug gevonden in en sloot in de buurt van Culemborg. De windvaan op de kerk is geen haan, maar een zwaan. Dat is typisch voor een Lutherse kerk. De zwaan verwijst naar een bijbeltekst van Johannes. Daar werd een zwaan genoemd als metafoor voor Jezus. In heidense gebruiken is de zwaan een heilig dier.

1 x per maand is er een dienst in deze kerk. Die start om 10 uur. De andere zondagen zijn er gezamelijke kerkdiensten met de Lutherse gemeenten van Tiel en Leerdam.

Op https://www.pknculemborg.nl/elk/ is meer te lezen over de Lutherse kerk van Culemborg.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van de kerk.

Groetjes Kuh Wak

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.