Jan van Riebeeckhuis in Culemborg # 7.69 van 365

Dit  mooie statige pand in het centrum van Culemborg is ergens in de 16e eeuw gebouwd. Tussen 1640 en 1670 was de familie Gaesbeeck eigenaar van het huis dat toen de Fonteyn heette. Het huis is gebouwd door Govert Anthoniszoon. Hij is de opa van Jan van Riebeeck en volgens de geschiedenis zou Jan van Riebeeck in het huis zijn geboren.

In 1639 vertrok Jan van Riebeeck als chirurgijn en koopman op een VOCschip naar Batavia. Hij leed schipbreuk, maar kwam uiteindelijk na allerlei omzwervingen en ontberingen wel aan. In 1648 kwam hij weer terug naar Holland waar hij trouwde en kinderen kreeg. In 1651 vertrokken ze naar de Kaap om daar een verversingsstation voor de VOC te openen. Dat was een soort landgoed waar allerlei groenten en fruit werden geteeld die dan als eten voor de bemanning op de VOC schepen werden geladen. De tochten naar ‘De Oost” gingen allemaal om De Kaap heen en tegend e tijd dat de schepen daar waren, waren de voorraden die ze hadden meegenomen uit Holland wel op. Dankzij een verversingstation in de Kaap kon veilig nieuw proviand worden ingeslagen. En daarmee konden scheurbuik en overlijdens worden voorkomen.

Dat verversingsstation werd steeds groter en uiteindelijke is het het huidige Zuid-Afrika geworden. Daar staan diverse standbeelden van Jan van Riebeeck en er zijn ook straten naar hem vernoemd.

Uiteraard is het zo dat Jan van Riebeeck niet alleen maar goede dingen gedaan. Hij heeft ook veel bosjesmannen gedood en er werkten slaven op de landerijen waar de groente en het fruit werden verbouwd voor de VOC schepen. Toen de apartheid verdween in Zuid-Afrika, begon de verering van Jan van Riebeeck terug te lopen.

In 1966 kreeg de Stichting Jan van Riebeeckhuis en de Zuid-Afrikaanse stichting Jan van Riebeeck het huis in eigendom van de gemeente Culemborg. Zij hadden inmiddels voldoende geld bij elkaar gesprokkeld om de zeer uitgebreide restauratie van het huis te kunnen betalen. Die duurde in totaal 3 jaar.

In 1980 kwam er een musem in het pand. Daarna kwam er een notariskantoor en het stadsarchief van Culemborg in het pand. Nu zit er een wijnhandel in het gebouw. Als die open is, is het museum dat nu weer in het poand zit, te bezoeken. Die tijden zijn van woensdag en donderdag tussen 13.00 uur en 18.00 uur. Op vrijdag zijn de tijden van  11.00 uur tot 19.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 uur en 17.30 uur. Zij verhuren overigens ook een vergaderruimte op de 1e verdieping van het pand.

Op http://www.janvanriebeeckhuis.nl/?page_id=307 kunt u alle informatie over dit museum lezen. Helaas was het museum gesloten op de dag dat ik er was.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit huis en de tuin achter het huis. In de tuin hebben veel Zuid-Afrikaanse planten gestaan die hun oorsprong hebben op het verversingsstation van Jan van Riebeeck.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.