De kasteeltuin van Culemborg # 7.73 van 365

Vroeger stond er een kasteel in Culemborg. Die is helaas afgebroken.  Na de Franse bezetting in 1672 bleek het kasteel dusdanig slecht te zijn, dat herbouw niet meer mogelijk was. Tussen 1735 en 1812 werd het kasteel gesloopt. Het terrein bleef in eigendom van “het Rijk”.  Wat nu nog rest van het kasteel is de kasteeltuin.

Toen ik er was, was de tuin helaas gesloten. Daarom heb ik alleen maar afstandspixels. Die kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak . De tuin is open op alle zaterdagen van april t/m september tussen 13.00 uur en 17.00 uur. De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden en opengesteld voor het publiek.

Het totale oppervlakte waar het kasteel op stond was 150 meter bij 90 meter. Het geheel werd omringd door grachten. Die zijn grotendeels bewaard gebleven. In 1846 mocht dominee Barends een deel van het terrein huren. Hij liet er een bakstenen theekoepel met rieten dak bouwen. Die is in 1991 een rijksmonument geworden. Ook liet hij een muur bouwen om de tuin. Die muur werd gemaakt van oude stenen van het kasteel. Die waren nog volop te vinden op het terrein. Er kwamen verder fruitbomen in de tuin.

Het terrein zoals het nu is, is sinds 1971 een rijksmonument. De fundering van het kasteel is er bewaard gebleven bleek uit archeologisch onderzoek. Ook is er een muurrestant van 10,80 m lang en 3,25 m hoog te vinden.  Wat goed zichtbaar is op het terrein zijn 2 fruitschuren uit het begin van de 20e eeuw  met daartussen een stukje 16e eeuwse kasteel.

Amateurarcheologen zijn sinds 1985 bezig met het odnerzoeken van de bodem van de kasteeltuin. Al hun vondsten worden tentoon gesteld in museum de groene schuur. Daar zitten hele bijzondere vondsten tussen. De meeste zijn goed bewaard gebleven in de klei onderin de slotgracht. Het museum is gratis te bezoeken tijdens de eerder genoemde openingstijden.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.